e-CPO Platform

e-CPO Platform

e-CPO Platform

08 Prezentarea la Interviu

Interviul

Daca scrisoarea de prezentare si C.V.-ul au placut si ai reusit sa trezesti interesul angajatorului pentru a te cunoaste, vei fi chemat la interviu.
Un interviu poate dura de la cateva minute, pana la mai multe ore si la el participa candidatul si unul sau mai multi reprezentanti din partea firmei. De fapt, el nu este decat o conversatie pe tema abilitatilor tale profesionale pe care o porti cu aceste persoane, interesate sa te cunoasca mai bine si sa se conviga de faptul ca esti omul cel mai potrivit pentru acel post.
Deoarece de la data trimiterii scrisorii de introducere si a C.V -ului si pana la chemarea la interviu, trece o anumita perioada de timp, este recomandabil ca acest timp sa fie fructificat de catre candidat in vederea pregatirii pentru sustinerea acestuia.

I. Pregatirea generala INAINTE de interviu

A. Pregatirea tehnica

Cea ma eficienta metoda de pregatire este aceea de a invata sa raspunzi la urmaroarele intrebari-cheie, folosind o serie de informatii pe care le poti capata din diverse surse, chiar inainte de interviu :

1. De ce vreau acest loc de munca ?

Patronii nu cauta angajati impersonali care sa ocupe pur si simplu locurile vacante. Ei au nevoie de oameni care sa aduca ceva nou si valoros in cadrul firmei pe care o conduc.
De aceea incearca sa afli cat mai multe informatii despre societate (domenii de activitate, piete de desfacere, amplasarea punctelor de lucru si a birourilor, parteneri de afaceri, societati concurente, intentii de dezvoltare sau extindere, reputatia societatii si a cadrelor de conducere, etc.).
Daca sti intr-adevar sa raspunzi la intrebarea ” De ce doresti sa fi angajat pe acest post “vei fi capabil sa raspunzi si la alte intrebari importante care ti se pot pune si, prin care angajatorul doreste sa afle care este motivatia ta profesionala.

 2. Ce pot sa ofer ?

Cei care angajeaza vor sa stie de ce sa te angajeze pe tine ( si nu pe altcineva ). Pentru a afla, iti vor pune niste intrebari generale care sa-i ajute sa te cunoasca cat mai bine. Incearca sa anticipezi intrebarile posibile formuland din timp raspunsurile cele mai convenabile, pentru a nu fi luat prin surprindere.
Raspunsurile la intrebari pot fi date intr-o varietate de moduri, asa ca atentie ce raspuns dai !
Pentru a face fata acestor intrebari trebuie sa te pregatesti serios si temeinic:

 • In primul rand , gandeste-te la experientele tale de viata, la experientele scolare sau profesionale in care ai intampinat greutati si ai reusit sa te descurci.
 • In al doilea rand , incearca sa descoperi ce anume din scrisoarea de intentie si C.V. l-au atras pe angajator si planuieste modul in care vei putea sa accentuezi punctele “forte”.
 • In al treielea rand , cauta sa detii controlul total asupra informatiilor pe care le furnizezi si incearca sa dai numai informatiile care te favorizeaza cel mai mult.
 • In al patrulea rand , pentru a pregatii raspunsurile, intocmeste o lista cu intrebarile care presupui ca ti se pot pune. Exemple de astfel de intrebari :

– De ce vrei aceasta slujba?
– Ce stii despre societatea/firma noastra?
– De ce doresti sa iti schimbi locul de munca?
– Din C.V. vad ca iti schimbi locul de munca dupa multi ani. De ce?
– In cadrul actualei slujbe ce te atrage si ce nu iti convine? De ce?
– Avand in vedere atuurile tale prezentate in C.V., de ce ai salariul atat de mic?
– Cum ai obtinut fosta slujba?
– Daca am cere referinte despre tine, ce ne-ar spune fostul tau sef?
– De ce ai fost disponibilizat/concediat/lasat sa pleci?
– De ce te-am angaja? Ce ne poti oferi?
– La ce consideri ca te pricepi?

  2 Ce pot sa ofer ?

– Ce consideri ca iti poate oferi firma/societatea noastra?
– Ce pretentii ai privind salariul?

– Preferam candidati mai tineri/batrani!
– Se pare ca nu ai prea multa experienta in…….!
– Ce aptitudini/capacitati profesionale consideri ca ai?
– Ce calitati (puncte forte) personale consideri ca ai?
– Ce defecte ( puncte slabe) personale consideri ca ai?
– Ce vei face daca nu obtii aceasta slujba?
– Ce fel de sef te motiveaza pentru a lucra cu eficienta maxima?
– Daca nu ar trebui sa muncesti, ce ai face? De ce?
– Preferi sa lucrezi singur sau in echipa?
– Cum ai obtinut fosta slujba?
– Pe o scara de la 1 la 10 cat de importanta este munca pentru tine? De ce nu zece?
– Ce faci in timpul liber?
– Cand poti sa incepi? Etc.

3. Ce altceva trebuie stiut ?

Trebuie stiut din timp, faptul ca este foarte important comportamentul si atitudinea pe care o vei adopta in timpul interviului. Si acest lucru poate fi pregatit si exersat !
Este foarte util sa nu uiti de ” intrebarile capcana “, dar nici de comportamentul politicos pe care trebuie sa-l ai in permanenta, chiar si in astfel de situatii.
Toate aceste pericole pot fi eliminate din start, iar sansele de reusita vor putea fi maxime daca te gandesti din timp cum sa te comporti si sa raspunzi la astfel de tipuri de intrebari.

B. Pregatirea psihologica

Daca ai fost invitat pentru interviu, aceasta reprezinta un prim succes. Scrisoarea de prezentare si C.V.-ul tau au fost bine apreciate si au starnit interesul angajatorului. De acum insa incepe o alta competitie, pe care de asemenea poti fi capabil si trebuie sa o castigi. Este foarte important de retinut :
· trebuie sa fi convins ca vei reusi, deoarece nu fiecare solicitant obtine un interviu
· daca ai fost chemat la interviu inseamna ca C.V.-ul a placut si capacitatile tale au fost bine apreciate
· gandeste-te ca maine ai putea fi, coleg de serviciu cu examinatorul
· nu te subaprecia si nu te privi in mod negativ
· prejudecatile examinatorului reprezinta doar un mic obstacol ascuns pe care il pot depasii, iar daca faci parte dintr-o astfel de categorie va trebui sa-l convingi pe acel intervievator ca esti : O PERSOANA FOARTE VALOROASA si poti dovedi ca ai calitati care compenseaza cu mult lucrurile care nu-i plac la tine

C. Pregatirea din punc de vedere fizic

 • alegeti cu grija tinuta vestimentara cea mai adecvata, de regula discreta si potrivita situatiei, curata si ingrijita. Hainele nu trebuie sa atraga atentia asupra lor, ci asupra persoanei care le poarta. Evita excesul de bijuterii si de parfum
 • indiferent de natura postului dorit, considera prezentarea la interviu, ca pe o intalnire de afaceri. Daca prima impresie a fost buna, reprezentantii firmei/societatii te vor asculta cu atentie. In caz contrar nu vei mai afla de ce ai fost respins
 • inainte de interviu mananca putin si consistent, nu consuma multe lichide, bauturi alcoolice sau cafea si nu lua medicamente calmante sau energetizante
 • Pregateste-ti documentele si reciteste-le: nu uita CV-ul, scrisorile de recomandare potential utile si ia copii xerox ale diplomelor, certificatelor, etc.

 

II. In timpul interviului

Recomandari generale

 • punctualitatea este esentiala si foarte apreciata
 • prezinta-te in cea mai buna forma a ta, cauta sa exprimi o atitudine pozitiva si evita sa arati neincredere in sine, lisa de motivatie, pliciseala fata de munca sau fata de domeniul respectiv
 • pastreaza-ti calmul in sala de asteptare, deoarece ai putea fi observat
 • in camera unde are loc intalnirea intra calm, surazator, cu pas hotarat, saluta intr-un mod ferm privind interlocutorul in ochi si strange mana acestuia daca ti-o intinde
 • nu te aseza decat dupa ce ai fost invitat
 • lasa interlocutorului initiativa in conversatie
 • nu te comporta si nu vorbii dezordonat. Fi clar in exprimare si nu pierde sirul ideilor, mai ales daca persoana care te intreaba sugereaza ordinea si disciplina.
 • gandeste-te inainte de a raspunde la intrebari complexe, nu raspunde monosilabic si incearca tot timpul sa-ti argumenteaza-ti raspunsurile
 • nu ezita sa ceri mai multe informatii cand crezi ca este necesar pentru a putea da cel mai potrivit raspuns
 • fi atent la ceea ce esti intrebat, raspunde exact, concis si la obiect, iar cand este cazul incearca sa dai exemple relevante pentru a ilustra experienta profesionala
 • fi pregatit pentru a demonstra posibilitatea transformarii punctelor tale tari in beneficii pentru compania pentru care candidezi
 • nu critica si nu vorbi de rau munca anterioara, fostii sefi sau colegii cu care ai mai lucrat
 • nu incerca sa provoci mila interlocutorului vorbind despre problemele tale pe care le consideri grave ( profesionale, de sanatate, de familie,etc)
 • nu aborda probleme politice, sindicale, religioase, sau de alta natura controversata
 • nu mintii si nu te autosubestima

 Ce intrebari poti pune?

 • care imi vor fi competentele necesare postului
 • atributiile ce-mi revin in acest post
 • care este situatia ierarhica a postului
 • programul de lucru
 • posibilitatile de promovare
 • motivul pentru care postul a devenit liber
 • salariul – incearca sa-l negociezi, dar :

– fii flexibili si intelegator, aratand ca esti interesat de acesta

– motiveaza si argumenteaza pretentiile pe care le ai

– tine cont de toate celelalte avantaje oferite ( prime, comisioane, deconturi, etc. )

evalueaza corect cat valorezi pe piata muncii

– de regula nu accepta un salariu inferior celui despre care ai discutat

solicita detalii privind evolutia pe termen scurt a salariului

 
La sfarsitul interviului multumeste pentru timpul acordat. Arata pentru ultima data ca esti realmente interesat de postul respectiv si incearca cu tact sa afli cum si cand vei obtine raspunsul.

Still stuck? How can we help?
Eng/Rom/Ukr